ביטוח לאומי

הביטוח הלאומי הינו המוסד שאמון על שמירת הזכויות ומתן תמיכה כלכלית עבור אוכלוסייה מוחלשת בישראל. אך, כיום פנייה למוסד לביטוח לאומי יכולה להיות מסובכת, בירוקרטית וארוכה. חשוב לדעת באילו מקרים ניתן להגיש תביעה כנגד הביטוח הלאומי, מהו תהליך הגשת התביעה ולמה חשוב לבחור בעורך דין מנוסה לתהליך.

מהו המוסד לביטוח לאומי?

המוסד הינו גוף ממשלתי שתפקידו לשמור על האוכלוסיות המוחלשות במדינה ולספק להם הכנסה בסיסית שתאפשר להם לחיות במדינה. בתוך כך, המוסד לביטוח לאומי אמון על תשלום גמלאות לזכאים. אוכלוסיות הזכאים כוללים בתוכם נשים בהריון ולאחר לידה, בעלי מוגבלויות, נכים, קשישים ועוד. 

הכסף הדרוש לצורך תשלום הקצבאות נגבה ממרבית האוכלוסייה בישראל כחלק מתשלומי החובה הכוללים בתוכם מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.

תחומי אחריות ביטוח לאומי

המוסד אחראי על זכויות אזרחי מדינת ישראל בתחום הביטחון הסוציאלי. מלבד השירותים שניתנים ע"י המוסד המוכרים לציבור, כגון דמי אבטלה, הבטחת הכנסה, השלמת הכנסה וקצבאות ילדים, אחראי המוסד גם על תשלום פיצויים ו/או מענקים בעבור הליכים נוספים המתנהלים בו, כגון:

נפגעי עבודה; תאונות דרכים; פטור ממס הכנסה; קצבת נכות כללית; מוגבלים בניידות; נפגעי גזזת; נפגעי פעולות איבה; קצבת ילד נכה; קבלת תו נכה; פטור מאגרת רישוי ועוד.

מתי ניתן להגיש תביעה כנגד המוסד?

ניתן להגיש תביעה במספר רב מאוד של מקרים ובהתאם לזכויות שהמוסד מעניק לאוכלוסיות השונות. בתוך כך ניתן לחלק את המקרים לכמה קטגוריות:

נכות וסיעוד

נושא הנכות הכללית והמקרים הסיעודיים הינו אחד הנושאים המשמעותיים שהביטוח הלאומי נדרש אליהם. מדובר בטיפול בכל נושא מתן קצבאות הנכות וההטבות הנלוות המגיעות לנכים, מתן גמלאות להורים לילד נכה, מתן קצבה על שירותים נלווים, תוספות בגין ניידות או סיעוד וכן טיפול בנפגעי גזזת ופוליו.

נפגעי עבודה

אחד המקרים בהם ביטוח לאומי נדרש לתמיכה ועזרה הינו מקרה של תאונת עבודה. במקרים אלו הביטוח הלאומי צפוי לעניק לנפגע פיצוי וסיוע לתקופה שלאחר הפגיעה, מתן אחוזי נכות במידת הנדרש, שיקום מקצועי וסיוע בלימודים ותמיכה בבני משפחה של אדם שנפטר כתוצאה מתאונת עבודה.

סיוע כלכלי

תחת הקטגוריה של סיוע כלכלי ניתן לכלול את כל נושא הבטחת ההכנסה, דמי אבטלה וקצבת מזונות. מדובר בשלושה נושאים שונים מאוד, כאשר המשותף להם הינו תמיכה ומתן עזרה למי שאיבד את עבודתו או שנדרש בתוספת הכנסה בכדי להימנע מחיי עוני.

הריון, לידה והורות

בקטגוריה זו נמצא כל הסיוע המוענק לאם בשלבי ההיריון והלידה. בתחום זה המוסד לביטוח לאומי עוסק בתביעות הקשורות בשמירת הריון, קבלת דמי לידה, מענק לידה וכן כל נושא תוכנית חיסכון לכל ילד. 

חיילים משוחררים וחיילי מילואים

חיילי מילואים הנקראים לשירות המילואים זכאיים לתשלום בעבור ימים אלו, תשלום זה מתבצע דרך הביטוח הלאומי. כמו כן, גם המענק בגין עבודה מועדפת מוענק דרך הביטוח.

זיקנה

בנושא העזרה לאוכלוסיות מבוגרות, הביטוח הלאומי פועל למתן קצבת זיקנה , גמלת סיעוד ואף לטיפול בחסידי אומות עולם ונפגעי גזזת.

אלמנות ויתומים

אלמנות ויתומים עשויים להידרש בתמיכה ועזרה רבה בשל פטירה מפתיעה של אחד מההורים המפרנסים של הבית. בתחום זה הביטוח הלאומי עוסק בתחום של קצבת שאירים, משפחות חללי פעולות האיבה וגם טיפול בבני משפחה של אדם שנפטר כתוצאה מתאונת עבודה.

כיצד פונים לביטוח הלאומי

פנייה מתבצעת בדרך כלל דרך הגשת טופס תביעה מסודר יחד עם כלל המסמכים הנלווים הרלוונטיים. במקרה של תביעת נכות נדרש להציג מסמכים רפואיים המוכיחים את דבר הנכות, בתביעה עבור תשלום עבור ימי מילואים נדרש להציג אישור על שירות המילואים וכו'. 

כיום, את מרבית התביעות ניתן להגיש בצורה מקוונת באינטרנט או באמצעות טפסים מודפסים והגשתם לביטוח הלאומי דרך תיבות ייעודיות. נוסף לכך, המוסד מאפשר קבלת קהל ופנייה טלפונית במידת הצורך. 

מהם המסמכים שתדרשו להציג?

המסמכים הנדרשים לתביעה משתנים בהתאם לסוג התביעה. בתביעות הפשוטות והמובנות מעליהן נדרש להציג בדרך כלל אישור פשוט. לדוגמה לצורך קבלת דמי לידה נדרש להציג אישור על לידה, לצורך הגשת תביעה על שירות מילואים נדרש להציג אישור מילואים. 

לעומת זאת, במקרים המסובכים יותר כמו במקרה של הגשת תביעה על נכות, תביעה בגין נפגעי פעולות איבה או נפגעי תאונות עבודה, נדרש להציג מספר רב של מסמכים. בדרך כלל תדרשו להציג מסמכים רפואיים אשר יוכיחו את דבר הפגיעה שנגרמה לכם, את הפגיעה בתפקוד היומיומי והמלצות של רופאים מומחים. נוסף לכך, בדרך כלל תדרשו להציג סיכומי ביקור אצל רופאים, תוצאות של בדיקות שונות וטיפולים שביצעתם ואתם עתידים לבצע.

הוועדה הרפואית

שלב נוסף הקיים בהרבה מהתביעות המוגשות לביטוח הלאומי הינו פנייה לוועדה הרפואית. מדובר על ועדה בה יושב רופא המתמחה בתחום הבעיה הקיימת אצלכם ובה יבחנו את הטענות שהצגתם בפני הביטוח הלאומי. ועדה זו תקבע את גובה הנכות שתקבע למבוטח וכתוצאה מכך גם את גובה הקצבה וההטבות שמגיעות למגיש התביעה.

ערעור על החלטת הוועדה הרפואית

במקרים בהם החלטת הוועדה הרפואית נראית לכם מוטעית ושאינה הוגנת, ניתן להגיש ערעור על החלטת הוועדה ולבקש לבחון את התיק שלכם בשנית. מומלץ מאוד לא לבצע הליכים של ערעור באופן עצמאי אלא לפנות לייעוץ וייצוג של עורך דין הבקיא בנושא.

יתרונות הייצוג המשפטי בידי עורך דין מנוסה

תביעה מוגדרת ככל תביעה משפטית, ולכן היא מצריכה ידע מקצועי רב ובקיאות בנבכי המערכת ודרכי פעולתה. לכן, בהעדר סיוע משפטי מקצועי, ייתכן וסיכויי ההצלחה בתביעה נגד המוסד לביטוח לאומי יקטנו ואתם צפויים שלא לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם.

בירוקרטיה, בירוקרטיה ועוד בירוקרטיה

מטרתו של הביטוח הלאומי אמנם להגן על זכויות תושבי מדינת ישראל, אך הדרך למימוש הזכויות הללו היא במקרים רבים ארוכה, מורכבת, מלאה טפסים שונים ובעיקר מתישה.

סיוע משפטי מקצועי הניתן על ידי עורך-דין  בתחום הביטוח הלאומי והוא בעל ניסיון רחב ורב מאוד בהליכים הללו, מאפשר ניהול יעיל ומהיר (יחסית) של התיק מול המוסד. נוסף לכך, במקרים רבים המבוטחים כלל אינם מכירים חלק ניכר מהזכויות המגיעות להם וייצוג על ידי עורך דין יאפשר לכם היכרות עם זכויות אלו וכן מימוש שלהם אל מול הביטוח הלאומי.

הכרות עם עולם התוכן הרפואי

מרבית הזכויות הניתנות מטעם הביטוח הלאומי והחלטות רבות של הביטוח הלאומי מתבססות בעיקר על הערכה נכונה של המצב הרפואי של הנפגע/המבוטח ועל החלטות הוועדה הרפואית המהווה כלי עזר מרכזי בהחלטה. 

הבעייתיות במצב הנוכחי היא, כי הדיון בפני הוועדה הרפואית אורך דקות בודדות בלבד, במהלכו נדרש הפונה, שהינו בדרך כלל נרגש וחסר ניסיון, להציג את מצבו, טענותיו ובעיותיו תוך שימוש במונחים וידע מעולם הרפואה בהם אינו בקיא, וכל זאת בנוסף לבדיקתו הפיזית שיכולה להיות כואבת ולא נעימה. ייצוג משפטי ע"י עורך-דין בעל היכרות מעמיקה עם המונחים הרפואיים הרלוונטיים ועם דרך פעולתה של הוועדה הרפואית, מאפשר להציג את טענות התובע בפני הוועדה הרפואית באופן המבטיח את מימוש מלוא זכויותיו.

ביטוח לאומי

ההבדל שבין ייצוג של עורך הדין אל מול חברות למימוש זכויות רפואיות

לאור העלייה הניכרת במספר החברות השונות שעוסקות במימוש זכויות רפואיות, כדאי להכיר את עיקרי ההבדלים בין השירות שניתן על-ידי חברות אלה לבין ייצוג משפטי מקצועי:

החברות השונות מסייעות במילוי הטפסים בלבד. נאסר עליהן לתת ייעוץ משפטי והן אינן רשאיות לייצג לקוחות בפני הוועדות הרפואיות. כמו כן אין ביכולתן של אותן החברות לנהל הליך משפטי כדוגמת ערעור על החלטת הוועדה הרפואית והליכים נוספים שלגביהם נקבע בחוק כי רק עורך דין מורשה לבצעם וללוות במסגרתם את התובע.

השירות העיקרי הניתן על ידי החברות השונות למימוש זכויות רפואיות, הוא מילוי טפסים והפניה למומחים רפואיים. זאת בעוד שאלו מהווים אך ורק חלק נלווה ומובן מאליו של השירות שניתן על ידי עורך דין. השילוב בין הידע הרפואי והידע המשפטי, אשר מקנה את היכולת למיצוי מקסימלי של כלל זכויות התובע, החל מהשלבים הראשונים של ההליך ועד לערכאות משפטיות גבוהות, הוא החלק העיקרי בשירות הניתן על-ידי עורך דין.

אל תילחמו לבד

אדם הנזקק לשירותיו של המוסד לביטוח לאומי אינו צריך למצוא עצמו ניצב לבדו במערכה מולו.

אונגר שויגמן משרד עורכי דין עומד לצד לקוחותיו, מוודא כי זכויותיהם נשמרות מול המוסד לביטוח לאומי, פועל ללא לאות להשגת הכספים המגיעים להם ונחוש להילחם את מלחמתם כל אימת שיש בכך צורך, בין אם בוועדות הרפואיות השונות ובין אם בערעורים בבית הדין ובית המשפט.

הסכנות הבריאותיות הכרוכות בבדיקת מי שפיר הן תסחיף מי שפיר, זיהום רחמי, הפלה, לידה מוקדמת ופגיעה בעובר. הסכנה הפסיכולוגית הכרוכה בבדיקת מי שפיר הן תוצאות בדיקה לא משמעיות שמקשות על ההרה בהחלטתה האם להמשיך בהיריון כמתוכנן או שמא עדיף להפיל את העובר מפאת מחלה גנטית קשה או מקרים של עובר עם תסמונת דאון.

את בדיקת מי השפיר מבצעים אך ורק לבקשת רופא מוסמך בזיהוי מחלות או זיהומים גנטיים בשבוע ה-16 להיריון.

בדיקת מי השפיר מבוצעת על ידי גורם מוסמך בבית חולים, מהלך הבדיקה כולל חיטוי בטן ההרה והחדרת מחט דקה בזהירות אל שק השפיר על מנת לשאוב מי שפיר בכמות מספקת תוך זהירות רבה על ההרה והעובר.

רשלנות רפואית מוגדרת בחוק כמעשה הגורם נזק משמעותי למטופל בעת הליך רפואי. החוק מגדיר רשלנות רפואית ב-4 דרכים, גרימת נזק בעקבות מעשה אקטיבי, גרימת נזק בעקבות מעשה שלא נעשה על מנת להגן על המטופל, חוסר נקיטה בזהירות הנדרשת בעת ביצוע הבדיקה וגרימת נזק מתוך חוסר מיומנות מקצועית.

תוכן עניינים

תמונה של משרד עורכי דין אונגר שויגמן

משרד עורכי דין אונגר שויגמן

אונגר שויגמן, משרד עורכי דין בהנהלתם של עורך דין אדיר שויגמן ועורכת דין אנה אונגר הינו משרד בעל ניסיון עתיר שנים בתחומי הרשלנות הרפואית ונזקי הגוף ועוסק בדיני נזיקין, טיפול בתביעות תאונות דרכים ותאונות עבודה, ניהול תביעות כנגד חברות הביטוח, המוסד לביטוח לאומי ומשרד הביטחון.
פנו אלינו עוד היום לקביעת פגישת ייעוץ ונסייע גם לכם להשיג את הצדק המגיע לכם.

אולי יעניין אתכם גם..
עורך דין נכות כללית
עורך דין נכות כללית

המוסד לביטוח לאומי מכיר במצבים שבהם אדם מנוע מלעבוד בעבודתו כשכיר או כעצמאי, או שכושר העבודה שלו פחת באופן ניכר

קרא עוד »
עורך דין ביטוח לאומי
עורך דין ביטוח לאומי

מימוש זכויות מול הביטוח הלאומי, מתברר לא אחת כמשימה לא פשוטה. לא זאת בלבד, אלא שבמקרים מסוימים, אין מנוס אלא

קרא עוד »
לייעוץ עם עו"ד השאירו פרטים!
אונגר שויגמן משרד עו"ד רשלנות רפואית | מימוש זכויות רפואיות | נזקי גוף לוגו
5/5